lauantai 29. syyskuuta 2012

La prèmiere semaine à Paris

Ensimmäinen viikko Pariisissa on mennyt vauhdilla. Enimmäkseen olen ehtinyt tutustumaan lähinnä paikallisiin metrolinjoihin, pankkikonttoreihin, opiskelijaravintoloihin, yliopiston eri rakennuksiin, muihin vaihtareihin sekä lähikatujen kauppojen ja kahviloiden tarjontaan. Toivottavasti pian pääsen tarkastelemaan Pariisin muitakin sopukoita tarkemmin, kun kaikista alkukankeuksista on selviydytty.
Eilen sain kuin sainkin avattua pankkitilin Société Généraleen! Opiskelijana saan pankkipalvelut maksutta ja avatulle tilille heti saldoksi 80 euroa palkkioksi asiakkuudesta! Tätä ihmettelin pitkään, ja jouduin Assasin opiskelijajärjestön kummilta kysymään moneen kertaan, että siis todellako saan kahdeksankymppiä tuosta vain, kun avaan tilin pankkiin. Näin kuulemma on, sillä Pariisin alueella on lukemattomia opiskelijoita, joiden asiakkuudesta pankit kilpailevat vastaavilla tarjouksilla. Sain myös eilen avattua ranskalaisen puhelinliittymän, vaikkakin joudun odottamaan sim-korttia postista vielä viikon verran. Joka tapauksessa tuntuu hienolta, kun asiat vihdoin rullaavat eteenpäin. :)
Pariisilaiset eivät peloistani huolimatta olekaan olleet ollenkaan tylyjä tai epäkohteliaita, vaan pikemminkin todella auliita auttamaan. Olen moneen otteeseen joutunut kysymään neuvoa eri tilanteissa, ja joka kerta olen saanut heti apua ongelmaan. Muutamaan otteeseen joku on jopa tullut kysymään, tarvitsenko apua. Tällöin olen varmaankin näyttänyt olevan hyvin hukassa metrokarttani tai Pariisin taskuoppaani kanssa! Englanniksi palvelua en ole saanut lähestulkoon missään, edes pankissa ei ollut yhdelläkään vierailulla englantia osaavaa virkailijaa paikalla, ja yliopistollakin englantia osaavan henkilökunnan määrä vaikuttaa olevan yllättävän vähäinen. Välillä on ollut suuria vaikeuksia selviytyä ranskan kielellä joissakin tilanteissa, mutta onneksi tähän asti mitään ylitsepääsemättömiä ongelmia ei ole tullut vastaan.
Varsinaiset kurssit pyörähtävät käyntiin ensi viikolla. Tänään olimme yliopistolla tutustumassa kurssivaihtoehtoihin ja kuulemassa koordinaattoreilta ohjeita lukujärjestyksen suunnitteluun.

Lopuksi vielä muutama kuva viime päiviltä. :) 

Aamuinen näkymä huoneeni ikkunasta.

Rue Saint-Jacquesia
Val-de-Grâce
Kukkakauppa Rue Saint-Jacquesilla.







Suklaapuodista Rue Mouffetardilla.
Lisää suklaata. :)

Bon week-end à tous!

keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Ranskalaisia makuja

Tällä viikolla olen kävellyt varmasti kymmeniä kilometrejä ympäri Pariisia ja nähnyt lukemattomia upeita paikkoja, vaikka olenkin pyörinyt vain latinalaisen korttelin alueella, jossa itsekin asun. Eilen illalla asunnolle palatessani jalat tuntuivat olevan aivan poikki, varsinkin kun olin viimeiseksi kavunnut portaita pitkin hissittömän taloni kuudenteen kerrokseen. Eilen illalla kiersimme kaupungilla ja tutustuimme paremmin latinalaisen korttelin katuihin. Ravintoloita, bistroja, brasserieita ja vaate-, kenkä- ja koruliikkeitä löytyy tältä alueelta jokaiseen makuun.

Kävelykatuja latinalaisessa korttelissa.
Rue de Rennes, takaa pilkistää Saint-Sulpice.
Herkkukoju Rue de Rennesillä

Olen tutustunut myös paikallisiin CROUS:n opiskelijaravintoloihin, joita löytyy Pariisista, ja varsinkin asuinalueellani 5 arrondissementissä on monia. Ateria näissä ravintoloissa maksaa 3,10€, ja tällä summalla saa käyttöönsä kuusi pistettä, jotka voi ruokalinjastossa käyttää haluamallaan tavalla. Esimerkiksi valmiiksi kippoon annostellun salaatin, kala- tai lihapateen tai juustokimpaleen arvo on yksi piste, hedelmäsalaattipikarin tai jogurtin arvo on samoin yksi piste, ja lämpimän aterian arvo on kolme tai neljä pistettä, ja siihen sisältyy itse valitsema pääruoka (esim. kala- tai kanafilee tai lihapihvi) ja lisäksi ranskalaisia, pastaa, perunaa tai keitettyjä vihanneksia. Alkupala- ja salaattivaihtoehtoja on monia ja ne ovat monipuolisia sisältäen esimerkiksi kalaa, kananmunaa, juustoa, avokadoa, vihanneksia, hedelmän paloja, lihapateeta tai rapua. Lisäksi linjastosta löytyy hedelmiä ja jälkiruokia, kuten isoja kakku- ja piirakanpaloja, jotka ovat joko yhden tai kahden pisteen arvoisia. Jokaisesta yli kuuden pisteen menevästä pisteestä joutuu maksamaan 0,55€, joten isommankin aterian saa halutessaan koota.

Eilen ja toissapäivänä olimme syömässä isossa CROUS-keskuksessa Bullierissa, josta löytyy useampi ravintola ja kahvila, ja se sijaitsee keskeisellä paikalla Port Royal-aseman vieressä. Tämä paikka on ihan ok, mutta kasvissyöjälle vaihtoehdot olivat tosi suppeat. Esimerkiksi eilen kokosin kuuden pisteen ateriani kolmesta alkupalasta ja kahdesta jälkiruuasta, koska pääruokana oli vain lihaa sisältäviä vaihtoehtoja. Tänään menimme ensi kertaa toiseen läheiseen CROUS-ravintolaan nimeltä Châtelet, ja mielestäni tämä oli ehdottomasti parempi paikka, sillä vaihtoehtoja oli paljon enemmän, ja lisäksi ravintolasta löytyi salaattikeidas, josta sai annostella itse kippoihin haluamiaan salaatteja. Salaattikeitaasta löytyi kahdeksaa erilaista salaattia, jotka olivat kylläkin melko tuhteja ja marinoituja, mutta kaiken kaikkiaan oikein herkullisia. Tästä ravintolasta sai myös pitsoja, joiden arvo oli neljä pistettä. Osa CROUS-ravintoloista on auki myös iltaisin ja viikonloppuisin, ja lisäksi kaupungista löytyy useita CROUS-kahviloita, joista saa muun muassa leipiä ja patonkeja.

Herkkuja leipomon näyteikkunassa.
Pariisi on täynnä boulangerieita, joista tulvii ihana vastaleivotun croissantin, pain au chocolat'n tai patongin tuoksu. Lisäksi löytyy erilaisia herkkukauppoja, joista löytyy laaja valikoima erilaisia suklaita, nougata, karamellejä ja paahdettuja pähkinöitä. Myös crêperieitä, joissa myydään suolaisia ja makeita crêpejä eli lettuja, löytyy keskustasta lähes joka kadulta.

Tänään tutustuin Rue Mouffetardiin, yhteen Pariisin vanhimmista ja vilkkaimmista kävelykaduista, joka sijaitsee aivan muutaman sadan metrin päästä asunnoltani. Täältä löytyy paljon ravintoloita, leipomoita, juusto-, viini-, ja suklaapuoteja. Suklaapuodeissa hinnat ovat päätä huimaavia, mutta onneksi kauppiaat jakoivat auliisti maistiaisia.

Tummaa suklaata, pähkinäsuklaata, täytesuklaata, konvehteja..!!
Rue Mouffetard
Juustoja ja viinejä Rue Mouffetardilla
Ensimmäisiä Pariisissa näkemiäni macaron-leivoksia ihasteltuani pariisilainen ystäväni huomautti, etteivät kyseessä olevat leivokset olleet kunnon macaronseja, ja sanoi vievänsä minut liikkeeseen, jossa myydään kunnon, aitoja pariisilaisia macaronseja. Macaron-leivoksia myydään lähes joka pâtisseriessa ja herkkukaupassa, mutta pariisilaisen oppaani mukaan Laduréessa myydään oikeita macaronseja. Laduréella on oma osansa myös macaronsien syntytarinassa, sillä leipuri Pierre Desfontaines, joka työskenteli Ladurée-kahvilassa 1900-luvun alussa, keksi yhdistää kaksi macaron-kuorta toisiinsa täytteen avulla, ja näin syntyi kaikkien tuntema nykyinen macaron-leivos. Macaron-leivos valmistetaan munanvalkuaisesta, tomusokerista ja mantelijauhosta, ja makujavaihtoehtoja löytyy perinteisistä kahvista ja suklaasta aina erikoisempiin vaihtoehtoihin kuten sitruunaan ja pistaasiin. Tämähän on siis lähtökohtaisesti gluteeniton ja laktoositon herkku, riippuen tietysti mistä kuorien välissä oleva täyte on valmistettu.

Macaron-leivoksia Laduréen ikkunassa.

Ruokakaupassa hinnat ovat melko lähellä Suomen hintatasoa. Italialainen ja slovakialainen vaihtari-ystäväni kauhistelivat kauppojen korkeita hintoja, mutta suomalaisesta näkökulmasta perusruoka-aineet ovat ihan kohtuuhinnoissa, mikäli mennään tavalliseen super-market -tyyppiseen ruokakauppaan. Monoprixissä huomasin hintojen olevan korkeampia, mutta edullisemmista ketjuissa kuten Diasta tai Simply-Marketista opiskelijakin voi ostaa huoletta jääkaapin täyteen. Maitotuotteiden kohdalla valikoima kaupoissa on melko suppea juustoja lukuunottamatta, mutta muuten löytyy melkolailla kaikkea. Lisäksi kaupan hyllystä löytyy laajat valikoimat viinejä ja muita alkoholijuomia, mikä on tietysti vissi ero suomalaiseen systeemiin.

Pankkitiliä ja ranskalaista liittymää en ole vieläkään onnistunut saamaan lukuisista yrityksistä huolimatta. Vaikka kuvittelin olevani hyvin valmistautunut, pankkitilin avaamiseksi käytävä paperisota on hyvin monimutkainen ja sekava, ja lisäksi vaikuttaa siltä, että pankkivirkailijalla ja hänen hyvällä/huonolla päivällään on suuri merkitys asioiden sujuvuudessa. Huomenna olen ties kuinka monetta kertaa menossa pankkiin uusien papereiden ja kopioiden kanssa. Toivottavasti vihdoin saisin avattua tilin, jotta voin aloittaa uuden paperisodan CAF:n eli ranskalaisen asumistuen saamiseksi.

Bonne semaine!

sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Paris ensoileillé

Tänään kävin tutustumassa paremmin lähiympäristöön ja Rue Saint-Jacquesin tarjontaan. Kävin muun muassa parissa huippuihanassa kirjakaupassa, joista toinen oli kuuluisa Shakespeare and Co. Päivä oli aurinkoinen ja turisteja oli liikkeellä laumoittain. Jonot nähtävyyksiin kiemurtelivat pitkinä, joten tänään tuli katseltua monumentteja vain ulkopuolelta ja ihasteltua maisemia.
 
Kirjakauppa kotikadulla Saint-Jacquesilla.
Kuuluisa Shakespeare and Company. Kirjanystävän paratiisi!


Kirjojen, postikorttien ja julisteiden myyjiä Seinen rannalla.
Notre Dame, Seine ja aurinkoinen Pariisi.
Rue Saint-Jacques. Pylvään takaa pilkistävä kauimmainen talo on kotitaloni.

Gros bisous!

lauantai 22. syyskuuta 2012

Enfin, Paris!

Täällä Pariisissa nyt siis ollaan! Eilen illalla lensin Helsingistä Pariisiin Orlyn kentälle. Sieltä Assasin opiskelijajärjestön kautta saamani "buddy" Roxane oli vastassa ja vei minut Pariisin asunnolleni. Asunnolla vuokraemäntäni oli odottamassa, sekä lisäksi ihana ylläri-kämppikseni pikkuinen kisuli Volge (jotenkin näin se kai kirjoitetaan). Tämä utelias pikku kissa on tänään jo kaivautunut monesti käsilaukkuuni, kenkiini ja vaatelipastoon, ja tonnikalasalaattia syödessäni se aivan viillintyi ja meinasi tulla lautaselle, jolloin oli pakko viedä koko kissa pois huoneesta ja laittaa ovi kiinni. Aivan ihana kissimirri siis. :)

Volge
Tänään Roxane vei minut kierrokselle kaupungille ja kävimme pankissa (kyllä, pankki oli siis lauantaina auki!) ja katsoimme tärkeimmät paikat lähistöltä, kuten opiskelijaravintolat, kirjastot, kahvilat ja kaupat. Lisäksi kuulin kymmenittäin neuvoja ja vinkkejä siitä, mitä Pariisissa ei saa missään tapauksessa tehdä, ja toisaalta mitä kannattaa ehdottomasti tehdä. Menimme metrolla Champs-Elyséelle, mikä oli ensimmäinen kertani Pariisin metrossa. Roxanen lähdettyä salsatunnille tulin yksin metrolla takaisin kotikulmille, enkä edes eksynyt, vaikka vaihdoin matkalla metrolinjaa! :) Metrolta asunnolle olikin hankalampi löytää (varsinkin ilman karttaa, jonka olin unohtanut asunnolle), ja pyörin ympyrää kunnes kysyin lehtikojun myyjältä neuvoa.

Syksyinen Pariisi tänään.
Tuntui aivan mahtavalta matkustaa Champs-Elyséeltä Denfert Rochereaulle metrolla, joka kulki osan matkasta siltaa pitkin, josta oli näkymä suoraan aivan lähellä olevalle Eiffel-tornille, samalla kun viiksekäs mies soitti metrossa haitaria. Kesken matkan sisään astui vanhempi rouva kävelykepin kanssa, ja samassa kaikki lähimpänä istuneet ihmiset pomppasivat ylös tarjoamaan omaa paikkaansa, mutta rouva käveli kiittäen heidän ohitseen muutaman penkkirivin päässä olevalle vapaalle paikalle. Tunnelma oli siis hyvin ranskalainen, ainakin näin aloittelijan näkökulmasta!

Kävin tänään myös ruokakaupassa, sillä en ole varma kuinka kaupat ovat huomenna sunnuntaina auki. Kadullani on pari pikkukauppaa ihan lähellä, mutta aamulla Roxane neuvoi, ettei niissä kannata käydä, sillä hinnat ovat tosi korkeat. Kävin kuitenkin pyörähtämässä toisessa näistä illemmalla, kun en tiennyt missä lähin tavallinen marketti olisi, mutta en ostanut muuta kuin vesipullon, sillä esimerkiksi omenoiden kilohinta oli 5 euroa ja tonnikalapurkki maksoi 3 euroa! Onneksi kysyin vuokraemännältäni neuvoa ja lähin marketti löytyikin ihan talon takaa. Siellä sitten pyörinkin melkein puolitoista tuntia, kun hämmästelin kaikkia erilaisia tuotteita, ja toisaalta koitin löytää kaikenlaista, mitä Suomessa olen tottunut syömään.

Tällaisia siis ensimmäiset tunnelmat. Vähän on vielä vaikea sisäistää, että ollaan täällä kaukana, varsinkin kun on tullut päivän mittaan skypeteltyä kotiin muutamaan otteeseen. Huomenna tapaan erään slovakialaisen tytön, joka on myös tullut Erasmus-vaihtoon Panthéon-Assasiin. Siitä lisää ensi kerralla!

Aurinkoisia syyspäiviä Suomeen ja muuallekin! :)

maanantai 10. syyskuuta 2012

Seulement deux semaines!

Lähtöpäivä lähestyy! Tuntuu hassulta ajatella, että kahden viikon päästä olen jo viettänyt yhden viikonlopun Pariisissa. Olen kovasti yrittänyt virittäytyä Pariisin tunnelmaan. Lauantaina vietimme poikaystäväni kanssa kotona leffailtaa ja katsoimme Amélien, joka olikin aivan ihana pariisilaisleffa.

Amélie
Olen siis koittanut valmistautua lähtöön huolella ja esimerkiksi koonnut kansioon Ranskassa tarvittavat tärkeät paperit lukuisine kopioineen: opiskelutodistus, vuokrasopimus, kuitti vuokran maksusta, ranskankielinen syntymätodistus ja kopioita passista sekä eurooppalaisesta sairasvakuutuskortista. Yritän varautua mahdollisimman hyvin etukäteen ranskalaisen byrokratian koukeroihin, jotta saisin mm. avattua pankkitilin ja puhelinliittymän sekä haettua ranskalaista asumistukea (CAF) mahdollisimman vähin ongelmin. Vaihto-blogeja ja matkakertomuksia selatessani olen lukenut paljon ranskalaisista hankalista ja hitaista hakuprosesseista, jotka kaatuvat milloin minkäkin paperin, leiman tai allekirjoituksen puuttumiseen. Heinin blogista Dance to France löytyy selkeät suomenkieliset ohjeet CAF:n hakemiseen.

Ranskan kurssit on nyt käyty ja tentitty, opiskelusuunnitelma tehty ja haettu siihen kv-koordinaattorin allekirjoitus, ja eilen oli viimeinen työpäiväkin! Nyt siis pari viikkoa vain pelkkää valmistautumista! Niin ja tietysti vähiin käyvän laatuajan viettoa poikaystävän sekä ystävien ja sukulaisten kanssa. Kirjastosta olen lainannut jo moneen kertaan pinot ranskankielisiä Tinttejä, Pariisin matkaoppaita ja Helena Petäistön kirjoittamia kirjoja Ranskasta. Vuosikaudet Pariisissa asuneena ulkomaantoimittajana häneltä löytyy erilaisia näkökulmia ja lukuisia vinkkejä ranskalaiselämään. Tykästyin kovasti myös löytämiini sarjakuvakirjoihin Julie, Claire, Cécile, jotka ovat aivan huippuhauskoja vauhdikkaine kertomuksineen kolmen nuoren naisen ihmissuhdekoukeroista ja kommelluksista.

Julie, Claire, Cécile

Mieleen juolahtaa jatkuvasti kaikenlaisia juttuja, joita täytyy muistaa tehdä ennen lähtöä: matkavakuutus pitää hankkia, passikuvia käydä ottamassa, skype asentaa läppäriin, puhelinliittymä vaihtaa kuukausiliittymästä käytön mukaan maksettavaksi, apteekista hakea välttämättömiä särkylääkkeitä ym. hätävaraksi, matkakokoinen sanakirja hankkia ja vuokraemännältä täytyy kysyä, onko huoneessani nettipiuha valmiina vai tuonko sen mukanani. Luulen, että kyseinen piuha kuuluu huoneen perustarvikkeisiin, jos siihen kuuluu kaikki pyyhkeistä lakanoihin ja astioista huonekaluihin, mutta kurjaa olisi huomata johdon puuttuminen vasta paikan päällä ja alkaa metsästää sitä Pariisista. 

Kaikkea sellaista "välttämätöntä" pitää myös ottaa Suomesta mukaan, mitä Ranskasta ei saa. Luin esimerkiksi, että kaurahiutaleita on vaikea löytää Ranskasta, ja jos niitä jostain löytää, niin ne ovat hirmu kalliita. Pitääkö niitäkin pakata siis matkalaukkuun..? Vai pitäisikö vain unohtaa Suomen kaurapuurot ja syöksyä täysin rinnoin kohti ranskalaista ruokakulttuuria aamiascroisantteineen? Entä monetko kengät otan mukaan? Suomessa olen jo siirtynyt saapikkaiden käyttöön ilmojen viiletessä, mutta lämpötilat Pariisissa huitelevat vielä yli kahdessakymmenessä. Entäpä takit? Hansikkaat? Tarvitseekohan siellä edes pipoa koko talven aikana? Päässä vain pyörii kaikenlaisia kysymyksiä!

Näihin kysymyksiin, näihin tunnelmiin...

A bientôt!