keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Ranskalaisia makuja

Tällä viikolla olen kävellyt varmasti kymmeniä kilometrejä ympäri Pariisia ja nähnyt lukemattomia upeita paikkoja, vaikka olenkin pyörinyt vain latinalaisen korttelin alueella, jossa itsekin asun. Eilen illalla asunnolle palatessani jalat tuntuivat olevan aivan poikki, varsinkin kun olin viimeiseksi kavunnut portaita pitkin hissittömän taloni kuudenteen kerrokseen. Eilen illalla kiersimme kaupungilla ja tutustuimme paremmin latinalaisen korttelin katuihin. Ravintoloita, bistroja, brasserieita ja vaate-, kenkä- ja koruliikkeitä löytyy tältä alueelta jokaiseen makuun.

Kävelykatuja latinalaisessa korttelissa.
Rue de Rennes, takaa pilkistää Saint-Sulpice.
Herkkukoju Rue de Rennesillä

Olen tutustunut myös paikallisiin CROUS:n opiskelijaravintoloihin, joita löytyy Pariisista, ja varsinkin asuinalueellani 5 arrondissementissä on monia. Ateria näissä ravintoloissa maksaa 3,10€, ja tällä summalla saa käyttöönsä kuusi pistettä, jotka voi ruokalinjastossa käyttää haluamallaan tavalla. Esimerkiksi valmiiksi kippoon annostellun salaatin, kala- tai lihapateen tai juustokimpaleen arvo on yksi piste, hedelmäsalaattipikarin tai jogurtin arvo on samoin yksi piste, ja lämpimän aterian arvo on kolme tai neljä pistettä, ja siihen sisältyy itse valitsema pääruoka (esim. kala- tai kanafilee tai lihapihvi) ja lisäksi ranskalaisia, pastaa, perunaa tai keitettyjä vihanneksia. Alkupala- ja salaattivaihtoehtoja on monia ja ne ovat monipuolisia sisältäen esimerkiksi kalaa, kananmunaa, juustoa, avokadoa, vihanneksia, hedelmän paloja, lihapateeta tai rapua. Lisäksi linjastosta löytyy hedelmiä ja jälkiruokia, kuten isoja kakku- ja piirakanpaloja, jotka ovat joko yhden tai kahden pisteen arvoisia. Jokaisesta yli kuuden pisteen menevästä pisteestä joutuu maksamaan 0,55€, joten isommankin aterian saa halutessaan koota.

Eilen ja toissapäivänä olimme syömässä isossa CROUS-keskuksessa Bullierissa, josta löytyy useampi ravintola ja kahvila, ja se sijaitsee keskeisellä paikalla Port Royal-aseman vieressä. Tämä paikka on ihan ok, mutta kasvissyöjälle vaihtoehdot olivat tosi suppeat. Esimerkiksi eilen kokosin kuuden pisteen ateriani kolmesta alkupalasta ja kahdesta jälkiruuasta, koska pääruokana oli vain lihaa sisältäviä vaihtoehtoja. Tänään menimme ensi kertaa toiseen läheiseen CROUS-ravintolaan nimeltä Châtelet, ja mielestäni tämä oli ehdottomasti parempi paikka, sillä vaihtoehtoja oli paljon enemmän, ja lisäksi ravintolasta löytyi salaattikeidas, josta sai annostella itse kippoihin haluamiaan salaatteja. Salaattikeitaasta löytyi kahdeksaa erilaista salaattia, jotka olivat kylläkin melko tuhteja ja marinoituja, mutta kaiken kaikkiaan oikein herkullisia. Tästä ravintolasta sai myös pitsoja, joiden arvo oli neljä pistettä. Osa CROUS-ravintoloista on auki myös iltaisin ja viikonloppuisin, ja lisäksi kaupungista löytyy useita CROUS-kahviloita, joista saa muun muassa leipiä ja patonkeja.

Herkkuja leipomon näyteikkunassa.
Pariisi on täynnä boulangerieita, joista tulvii ihana vastaleivotun croissantin, pain au chocolat'n tai patongin tuoksu. Lisäksi löytyy erilaisia herkkukauppoja, joista löytyy laaja valikoima erilaisia suklaita, nougata, karamellejä ja paahdettuja pähkinöitä. Myös crêperieitä, joissa myydään suolaisia ja makeita crêpejä eli lettuja, löytyy keskustasta lähes joka kadulta.

Tänään tutustuin Rue Mouffetardiin, yhteen Pariisin vanhimmista ja vilkkaimmista kävelykaduista, joka sijaitsee aivan muutaman sadan metrin päästä asunnoltani. Täältä löytyy paljon ravintoloita, leipomoita, juusto-, viini-, ja suklaapuoteja. Suklaapuodeissa hinnat ovat päätä huimaavia, mutta onneksi kauppiaat jakoivat auliisti maistiaisia.

Tummaa suklaata, pähkinäsuklaata, täytesuklaata, konvehteja..!!
Rue Mouffetard
Juustoja ja viinejä Rue Mouffetardilla
Ensimmäisiä Pariisissa näkemiäni macaron-leivoksia ihasteltuani pariisilainen ystäväni huomautti, etteivät kyseessä olevat leivokset olleet kunnon macaronseja, ja sanoi vievänsä minut liikkeeseen, jossa myydään kunnon, aitoja pariisilaisia macaronseja. Macaron-leivoksia myydään lähes joka pâtisseriessa ja herkkukaupassa, mutta pariisilaisen oppaani mukaan Laduréessa myydään oikeita macaronseja. Laduréella on oma osansa myös macaronsien syntytarinassa, sillä leipuri Pierre Desfontaines, joka työskenteli Ladurée-kahvilassa 1900-luvun alussa, keksi yhdistää kaksi macaron-kuorta toisiinsa täytteen avulla, ja näin syntyi kaikkien tuntema nykyinen macaron-leivos. Macaron-leivos valmistetaan munanvalkuaisesta, tomusokerista ja mantelijauhosta, ja makujavaihtoehtoja löytyy perinteisistä kahvista ja suklaasta aina erikoisempiin vaihtoehtoihin kuten sitruunaan ja pistaasiin. Tämähän on siis lähtökohtaisesti gluteeniton ja laktoositon herkku, riippuen tietysti mistä kuorien välissä oleva täyte on valmistettu.

Macaron-leivoksia Laduréen ikkunassa.

Ruokakaupassa hinnat ovat melko lähellä Suomen hintatasoa. Italialainen ja slovakialainen vaihtari-ystäväni kauhistelivat kauppojen korkeita hintoja, mutta suomalaisesta näkökulmasta perusruoka-aineet ovat ihan kohtuuhinnoissa, mikäli mennään tavalliseen super-market -tyyppiseen ruokakauppaan. Monoprixissä huomasin hintojen olevan korkeampia, mutta edullisemmista ketjuissa kuten Diasta tai Simply-Marketista opiskelijakin voi ostaa huoletta jääkaapin täyteen. Maitotuotteiden kohdalla valikoima kaupoissa on melko suppea juustoja lukuunottamatta, mutta muuten löytyy melkolailla kaikkea. Lisäksi kaupan hyllystä löytyy laajat valikoimat viinejä ja muita alkoholijuomia, mikä on tietysti vissi ero suomalaiseen systeemiin.

Pankkitiliä ja ranskalaista liittymää en ole vieläkään onnistunut saamaan lukuisista yrityksistä huolimatta. Vaikka kuvittelin olevani hyvin valmistautunut, pankkitilin avaamiseksi käytävä paperisota on hyvin monimutkainen ja sekava, ja lisäksi vaikuttaa siltä, että pankkivirkailijalla ja hänen hyvällä/huonolla päivällään on suuri merkitys asioiden sujuvuudessa. Huomenna olen ties kuinka monetta kertaa menossa pankkiin uusien papereiden ja kopioiden kanssa. Toivottavasti vihdoin saisin avattua tilin, jotta voin aloittaa uuden paperisodan CAF:n eli ranskalaisen asumistuen saamiseksi.

Bonne semaine!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti