torstai 29. marraskuuta 2012

Opiskelua ja joulun odotusta

Viime päivinä en ole hirveästi ehtinyt bloggailemaan, sillä olen todellakin joutunut olemaan nenä kiinni kurssikirjoissa. Pariisi on nyt täynnä joulun odotusta, ja jouluvaloja ja -toreja alkaa olla suunnalla ja toisellakin, ja itse vain joudun valitettavasti juoksentelemaan asunto-yliopisto-ruokala -akselilla. Onneksi veljeni tulee vierailulle viikonlopuksi, niin pääsen hetkeksi hengähtämään ja hyppäämään taas turistin rooliin Pariisin nähtävyyksiä kierrellen!

Vielä kolme viikkoa luentoja ja opiskelua, kunnes alkaa lukuloma tammikuun tenttejä varten. Lukuloman ajaksi lennänkin sitten Suomeen joulun viettoon! Syksy on mennyt huimaa vauhtia, ja tuntuu uskomattomalta, että ylihuomenna alkaa jo joulukuu. 
Kun saavuin syyskuussa Pariisiin, opiskelu Panthéon-Assasissa tuntui turhauttavalta sekä ranskankielisyytensä takia, mutta myös koska opiskelukäytännöt olivat hyvin erilaisia, kuin mihin olin Suomessa tottunut. Suurimmalla osalla luennoista luennoitsija puhuu, ja luentosalillinen opiskeljoita kirjoittaa jokaisen luennoitsijan sanoman sanan muistiin. Mitään powerpointteja tai kalvoja ei ole käytössä, vaan luennoitsija ikään kuin suorittaa sanelua. Osalla kursseista opettajat suhtautuvat hyvin nihkeästi opiskelijoiden esittämiin kysymyksiin, ja saattavat vain tokaista, että ei nyt kysymyksiä. Tätä käytäntöä olenkin kritisoinut kaikille kuuntelemaan vaivautuville! Miksi yliopistossa salillinen opiskelijoita ja proffa tuhlaavat aikaansa siihen, että proffa sanelee ja opiskelijat kirjoittavat, kun opiskelijat voisivat opiskella asian kirjasta tai muusta materiaalista. Tähän vielä kaiken kukkuraksi se, että kysymykset tai minkäänlainen argumentointi luennolla on kiellettyä. Kuulostaa pikemminkin ala-asteen sanelutunnilta kuin yliopiston luennolta. Suomessa yliopistossani luennoitsija yleensä tasaisin väliajoin toiveikkaasti tiedustelee "onko kenelläkään kysymyksiä", ja mikäli kysymyksiä tulee tai aiheesta peräti aiheutuu keskustelua, voi luennoitsijan huomata olevan innoissaan aiheen kiinnostaessa opiskeljoita.
Luentojen lisäksi Ranskan yliopistoissa on kyllä td-tunteja (travaux dirigés), joilla opiskelijoiden täytyy olla aktiivisempia, ja joilla pidetään esitelmiä, tehdään ryhmätöitä ja käydään keskusteluja. Kurssien arvosanat koostuvat puoliksi luentoihin perustuvasta tentistä ja puoliksi td-tunneilla suoritettujen esitelmien ja tehtävien arvosanasta. Tämä kurssien jako luento- ja td-tunteihin oli itselleni ihan uusi juttu, mutta monilla muilla vaihtareilla on kuulemma sama systeemi kotimaassaan omassa yliopistossaan.
Alkukankeuksien jälkeen opiskelu tuntuu nyt kuitenkin lähteneen sujumaan ihan hyvin. Totuus paljastuu sitten tammikuussa tenteissä!

Viime lauantaina kävin japanilaisen vaihtarikaverini kanssa kiertelemässä Champs-Elyséen joulutorilla. Sieltä löytyi paljon herkkukojuja ja paljon kaikenlaista joulutavaraa, mutta myös luistinrata ja muutama huvipuistolaitteen näköinen vempele. Volyymiltään tori oli hieman eri luokkaa kuin Tampereen joulutori, mutta siitä huolimatta pidän enemmän viimeksi mainitusta, sillä Champs-Elyséen tori oli tunnelmaltaan hyvin kaupallinen ja täpötäynnä turisteja, vaikka kieltämättä se muuten aika mahtava olikin.

Piparkakku-ukkoja riippumassa! Aika ikävästi kyllä kaulan kohdalla tuo naru..
Rinkeleitä ja muita herkkuja.
Suklaata!!
Makkaraa ja muuta mukavaa.
Luistinratakin löytyi joulutorilta.
Lumiukkoja ja jääkarhuja luistinradan laitamilla.
Joulukoristelua Printempsissa.


Ihanaa joulun odotusta kaikille!

Bisous!

1 kommentti:

  1. Haha, nuo hymyillen hirressä riippuvat lumiukkojutut saivat täällä aikaan pienen hihityskohtauksen. :D

    Mua hämmästytti aikoinaan vaihtarina ihan samat asiat. Opiskelijat todellakin kirjoittavat joka hemmetin sanan, minkä luennoitsija suustaan päästää. Ja tentissä sitten kysyttiin näitä proffan laukomia "totuuksia". Keskustelua ei ollut. Eräskin luennoitsija ihan suoraan saneli meille hitaasti luentonsa lause lauseelta. Ja toisti jokaisen lauseen vielä kaksi kertaa. Harmi vaan, että tyyppi nielaisi aina sen viimeisen sanan. Niinpä mulla luentomuistiinpanojen jokainen lause päättyi kolmeen pisteeseen. :D

    Noista TD-tunneista muistan, kuinka joskus saimme englanninkielisen artikkelin luettavaksi seuraavalle tunnille (eli viikko aikaa, sivuja ehkä reilu kymmenen). Voi luoja sitä paniikkia, mikä ranskiksissa heräsi. :D Katsoimme toisen vaihtarin kanssa vähän suu auki ranskisten kitinää, meillä kun kotimaassa lähes kaikki tentittävä materiaali oli englanniksi.

    VastaaPoista