perjantai 29. elokuuta 2014

Mustikoita pohjoisen taivaan alla


Viime viikonloppu vei Helsingistä kohti Kainuuta. Sotkamon kauniissa maisemissa silmä lepää ja raikasta pohjoisilmaa on mukava vetää keuhkot täyteen Vuokatinvaarojen laelta.
 
Sotkamon loppukesäisiä maisemia vaaran laelta.


Mustikoita ja puolukoita näkyi metsässä ruhtinaallisesti. Oma metsäretkeni jäi yhteen ainokaiseen, sillä sen päätteeksi kaivelin vaatteistani ja hiusten seasta pitkän etsiskelyn jälkeen yhteensä viisi hirvikärpästä (huolimatta siitä, että olin hirvikärpäskammoisena suojannut itseni tiiviillä vaatekerrastolla ja jopa pipolla ja kaulaliinalla ennen metsään menoa!).

Onneksi löytyi muita rohkeita sukeltamaa pohjoiseen viidakkoon noiden kammottavien hyönteisten armoille, ja kasaan kertyikin aimo annos mustikoita. Näistä kehkeytyi muun muassa vallan mainio juustokakku!























Mustikka-valkosuklaajuustokakun pohjan tein gluteenittomana ja täytteen makeutin hunajalla. Aluksi kyllä ajattelin mustikkaisen raakakakun väsäämistä, mutta vieraassa keittiössä ilman kaikkia raakaleivonnassa käytettäviä perusraaka-aineita homma olisi mennyt harvinaisen hankalaksi, joten päädyin perinteiseen juustokakkuun.

Tätä ulkomuistiin tallentunutta hyväksi havaittua reseptiä yleensä sovellan juustokakkuja tehdessä, ja tästä on tosi helppo tuunata omannäköinen ja -makuinen versio. Mustikan voi korvata muulla marjalla tai vaikka mangolla tai suklaalla.

Pohja:
150 g (gluteenittomia) Digestive-keksejä
1 prk Piltti/Bona tms. hedelmäsosetta

Täytteen perusmassa:
6 dl kuohukermaa
300 g vaniljarahkaa

Valkosuklaatäyte:
120 g smetanaa
130 g valkosuklaata
2 rkl hunajaa
3 liivatelehteä

Mustikkatäyte:
200g mustikoita
2 rkl hunajaa
3 liivatelehteä

1. Laita liivatelehdet likoamaan.
2. Sekoita pohjan aineet ja taputtele irtopohjavuoan pohjalle.
3. Tee täytteen perusmassa ja jaa se kahteen osaan. Tee toisesta mustikkatäyte ja toisesta valkosuklaatäyte seuraavasti:
4. Sulata valkosulkaa vesihauteessa ja lisää toiseen perusmassan puolikkaaseen smetanan ja hunajan kanssa. Liuota kolme liivatelehteä kuumaan vesitilkkaan ja lisää lopuksi vielä massan sekaan. Kaada tasaiseksi sekoitettu valkosuklaatäyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.
5. Katso kelloa! Valkosuklaatäytteen täytyy hyytyä ainakin 30min ennen kuin mustikkatäytteen voi kaataa sen päälle.
6. Tee lopuksi mustikkatäyte. Soseuta mustikat ja kuumenna soseesta 1 dl kiehuvan kuumaksi. Liuota kuumennettuun osaan liivatelehdet. Lisää lopuksi perusmassan jäljelle jääneeseen puolikkaaseen soseutetut mustikat ja hunaja. Kaada mustikkamassa hieman jähmettyneen valkosuklaamassan päälle.
7. Anna hyytyä vähintään kolme tuntia, mutta mielellään yön yli.
    Koristele tuoreilla mustikoilla ja nautiskele!


Bisous!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti