torstai 7. elokuuta 2014

Blueberry rawcake ♥

Kyhäilin loppukesän tunnelmaan sopivan mustikkaisen raakakakun. Olen nyt siis todellakin hyvin innoissani raakaleivonnasta (erityisesti koska olen havainnut raakaruoan ilahduttavan vaikutuksen vuosia välillä pahastikin reistailleeseen terveydentilaani) ja haaveilin jopa elokuun Ravintolapäivään osallistumisesta raakaleivoskahvilalla. Tällä kertaa Ravintolapäivä osuu kuitenkin harmillisesti juuri Italian-matkan kanssa päällekkäin. Mutta kenties sitten marraskuussa, kun seuraava Ravintolapäivä koittaa.

Viime aikoina olen raakaleiponut kokonaan ilman pähkinöitä, koska a. pähkinät ovat kalliita opiskelijakukkarolle b. pähkinät eivät aina sovi kaikkien kakunsyöjien masuille c. pähkinöiden liottaminen ennen leipomista kestää melko pitkään ja d. pähkinöiden blendaaminen täysin sileäksi vaatii tehokkaamman laitteen kuin mitä tällä hetkellä omistan. Olenkin kokeilemalla etsinyt hyvää rakennetta ja makua kakkuun käyttämällä pääraaka-aineina mm. avocadoa, banaania, kookosta, kookosöljyä, taateleita, mulpereita ja chia-siemeniä pähkinöiden tilalla.

Tällä kertaa kuitenkin halusin kokeilla ihan täyspähkinäkakkua, eli sekä pohjan että täytteen pääraaka-aineena on pähkinä ja manteli. Kumpiakin liotin jääkaapissa 24h. Erityismaininta siitä, että tämä kakku on tosi helppo valmistaa!

Pohja
1 1/2 dl manteleita (liotettuna)
1 dl kuivattuja taateleita (näitäkin kannattaa liottaa puolisen tuntia)
2 rkl kookosöljyä
1-2 rkl raakakaakaojauhetta
kunnon ripaus ruususuolaa

Täyte
3 dl cashewpähkinöitä (liotettuna)
1 dl kookosöljyä sulana*
2 pientä banaania
1 tl aitoa vaniljaa jauheena (tai pari tankoa)
 3/4 dl hunajaa**
1 sitruunan mehu

Lisäksi 1/2 täytteeseen:
2 dl mustikoita***
2 rkl chia-siemeniä (liotettuna loraukseen vettä + yhden sitruunan mehuun)
ripaus kanelia
Kömmähdykset:
*Kookosöljy loppui tässä kokeilussa kesken ja sain sitä kaavittua vain noin 0,5 dl purkin pohjalta, mutta jämäkämmän rakenteen vuoksi sitä olisi saanut olla varmastikin koko desin verran.
**Hunaja saisi varmaankin olla kidehunajaa vesihauteessa pehmennettynä, koska käyttämäni juokseva luomuhunaja jätti massan hieman liian pehmeäksi.
***Unohdin kokonaan ostaa mustikat ja kävin kesken leivonnan lähikaupasta ostamassa pakastemustikoita kun tuoreita ei sieltä löytynyt. :/ Kannattaa kuitenkin käyttää tuoreita, itse metsästä poimitut on varmaankin niitä parhaimpia.

Kakuntekovaiheet kaikessa yksinkertaisuudessaan:
1. Blendaa pohjan ainekset sekaisin ja taputtele irtopohjavuoan pohjalle.
2. Blendaa täytteen aineet sekaisin ja levitä puolet massasta pohjakerroksen päälle.
3. Blendaa jäljelle jääneeseen massaan mustikat ja chia-siemenet, ja levitä viimeinen kerros
     päällimmäiseksi.
4. Anna kakun asettua jääkaapissa muutamia tunteja tai yön yli.

Pohjamassa vuokaan...

...ja taputellaan tasaiseksi.

Päälle puolet täytemassasta.

Loppuun täytemassaan mustikat ja chia-siemenet...

...ja blendataan tasaiseksi.

Mustikkamassa päällimmäiseksi...
...ja kakku on valmis! Helppoa ja kivaa! Jähmetä ja nauti. ♥

Kakku oli tosi hyvänmakuinen, mutta rakenne jäi vähän liian pehmeäksi. Luulen, että kidehunaja juoksevan tilalla ja koko desi kookosöljyä olisivat korjanneet asiaa, sekä tottakai niiden tuoreiden mustikoiden käyttäminen vetelähköjen pakastemarjojen tilalla.

Pari viikkoa sitten tein pähkinättömiä raakamuffinsseja pääraaka-aineina avocado ja mustikka. Nämä olivat tosi maukkaita ja kelpasivat hyvin vieraillekin. Rakenne oli näissä oikein hyvä ja jämäkkä. Tällaista sileää ja vankempaa rakennetta hain mustikkaraakakakkuunkin, mutta siinä en nyt tällä kertaa päässyt ihan täydelliseen tulokseen. But next time it will be!

Yes dear, it's raw.

Bisous!

 Eat less sugar darling, you're sweet enough already.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti